HOCHTIEF ·
·
Budynek Wydziału Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie © HOCHTIEF Polska
Kompleks biurowy Proximo w Warszawie (I etap) ©Hines Polska
Muzeum II Wojny Światowej © HOCHTIEF Polska
Terminal Wrocław Strachowice © HOCHTIEF Polska
Galeria Malta w Poznaniu © HOCHTIEF Polska
Business Garden Warszawa © HOCHTIEF Polska
Cosmopolitan, Warszawa © HOCHTIEF Polska
Modernizacja Terminala 1 Lotnisko Chopina © HOCHTIEF Polska
Instalacja Termicznego Przekształcania Odpadów Komunalnych w Poznaniu © HOCHTIEF Polska
Budowa © HOCHTIEF Polska
logoH

Jeśli
planujesz realizację inwestycji biurowej, mieszkaniowej, handlowej, rozrywkowej, edukacyjnej, hotelowej, magazynowej, przemysłowej, celu publicznego, obsługi pasażerskiej, towarowej, ekologicznej

poszukujesz partnera
do realizacji budowy
w dowolnym miejscu
w Polsce

stawiasz na jakość, terminowość, optymalne rozwiązania, bezpieczeństwo

Trafiłeś pod dobry adres -
HOCHTIEF Polska. 

HOCHTIEF Polska rozwija swoją działalność od 20 lat

Czas realizacji: 09.2010 - wiosna 2012
Powierzchnia: 13 000 m kw. 
Nazwa inwestora: Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta

Nowy budynek powstanie u zbiegu ulic Traugutta i Krasińskiego i zajmie powierzchnię ponad 13 000 mkw. Znajdzie się w nim Centrum Sztuk Użytkowych i Centrum Innowacyjności. 
Obiekt będzie miał cztery kondygnacje nadziemne i jedną podziemną. Jego wysokość do poziomu attyki sięgnie 25 metrów.  Najwyższe kondygnacje obiektu zostały wycofane w miejscu jego zetknięcia się z sąsiadującymi kamienicami, dzięki czemu zmniejszono różnice wysokości budynków. Na parterze zaprojektowano pracownie projektowe i studia ceramiki i szkła. Tu także studenci będą mogli pracować w specjalnie stworzonej dla nich mini hucie do wytopu szkła. Oprócz pracowni i laboratoriów na parterze swoje miejsce znajdzie dostępna dla gości z zewnątrz galeria sztuki. Na wyższych poziomach Centrum znajdą się między innymi trzy sale seminaryjne, dwie mniejsze i jedna większa, która będzie mogła pomieścić 150 studentów. W części podziemnej poza parkingiem umieszczono m.in. magazyny pracowni rzeźby, ceramiki, wzornictwa oraz szkła.

Obiekt został zaprojektowany w formie prostej bryły okrytej szklaną elewacją. Przeszklone ściany  nadają budynkowi lekkości, a ogród, który stanowi centralny punkt Akademii, odbija się od elewacji, przez co zyskuje charakter  rozszerzającego się parku.