HOCHTIEF ·
·
Warsaw
 
      

Time of construction: 10.2001-12.2003
Area: 13,016 square meters
Cubage: 48,985 cubic meters
General contractor: HOCHTIEF Polska Branch in Warsaw
Investor: Von der Heyden Group

Characterisation: The 8-storey office building has been designed as two separate parts A and B. Both parts are connected on every storey by corridors with limited access for building administration. The main part of the building consists of floors from -2 to 7. Two upper storeys have been moved backwards in order to visually lower the building and fit it better into neighbouring buildings. The building is characterised by a high fit-out standard. Precious materials have been selected for the exterior façade, where white and light-yellow sandstone is dominant. Interior walls have also been covered with sandstone and marble plates.

Statues preserved from ex-censorship building and placed now in the main corridor on the ground floor are an interesting interior element. Floors over the ground floor are designed for open-space offices. Parking lots and technical rooms for building administration have been situated on the two underground storeys.

Award:
- "Golden Drill" in the Public buildings category of the 8th edition of the "Platinum Drill" competition organized by Robert Bosch (2003)
- In 2003 the project won the “Construction of the Year” title, in contest organized by the Polish Association of Construction Engineers and Technicians (PZiTB)