Rewitalizacja zabytkowych budynków potrwa do stycznia 2018 roku

HOCHTIEF Polska podpisał umowę na rewitalizację dwóch budynków w zespole zabudowy Centrum Praskiego Koneser w dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódek na Pradze. Inwestorami projektu są Grupa Liebrecht & wooD oraz BBI Development NFI S.A. Wartość kontraktu stanowi informację poufną. Warszawski Oddział HOCHTIEF Polska rozpocznie prace budowlane w czerwcu bieżącego roku. Planowany termin zakończenia prac to styczeń 2018 roku.

Umowa dotyczy rewitalizacji dwóch zabytkowych budynków w części komercyjnej Konesera: budynku G z trzema kondygnacjami nadziemnymi i jednokondygnacyjnego budynku I. Łączna powierzchnia użytkowa obiektów wynosi prawie 1 560 mkw. Celem planowanych prac konstrukcyjno-architektonicznych jest przebudowa i przystosowanie budynków do funkcji gastronomicznej.

„Centrum Praskie Koneser to projekt rewitalizacji o wyjątkowej skali. Teren jest pod opieką konserwatora zabytków, a istniejące budynki są restaurowane ręcznie, cegła po cegle. Przykładamy ogromną wagę do najwyższej jakości realizacji Konesera, dlatego też zdecydowaliśmy się ponownie postawić na sprawdzonego partnera, HOCHTIEF Polska, który świetnie radzi sobie z tak delikatną materią” – powiedział Mariusz Kozłowski, Prezes Zarządu Liebrecht & wooD Poland.

Rewitalizacja dwóch budynków w Centrum Praskim Koneser jest drugim zleceniem warszawskiego Oddziału HOCHTIEF Polska w tym projekcie. W ramach pierwszego zlecenia powstają trzy nowe budynki biurowe z funkcją handlowo-usługową (H, O oraz P) oraz budynek handlowo-usługowy (F) o łącznej powierzchni 32 000 mkw.

(©Liebrecht & wooD Poland Sp. z o.o.)