Planowany koniec prac budowlanych to połowa 2021 r.

HOCHTIEF Polska podpisał kontrakt na realizację I etapu kompleksu biurowego Airport City Gdańsk. Wartość kontraktu wynosi niespełna 66 mln zł netto. Zleceniodawcą jest Port Lotniczy Gdańsk im. Lecha Wałęsy. Prace budowlane zaczną się jeszcze w tym roku, a zakończą w II/III kwartale 2021 roku.

W ramach zlecenia HOCHTIEF Polska zrealizuje przy ul. Słowackiego w Gdańsku budynek biurowy pod nazwą Alpha z lokalami usługowymi
na parterze. Obiekt będzie miał sześć kondygnacji nadziemnych i ok. 16,6 tys. m kw. powierzchni całkowitej. W dwupoziomowym garażu podziemnym powstanie ponad 175 miejsc postojowych, a kolejne 22 – na parkingu naziemnym.

Elewacja obiektu wykonana będzie z okładziny aluminiowo-kompozytowej. Znajdą się na niej charakterystyczne elementy metalowe o kształcie inspirowanym lotkami skrzydeł samolotu. Oświetlenie fasady nawiązywać będzie do świateł pozycyjnych samolotu, a nazwa budynku „Alpha” do alfabetu fonetycznego NATO - ICAO, używanego do literowania w lotnictwie podczas prowadzenia komunikacji radiowej.

Budynek powstanie zgodnie z wytycznymi certyfikacji LEED na poziomie GOLD.