HOCHTIEF Polska Sp. z o.o. oraz LHI Leasing Polska podpisały z CANAL+ Cyfrowy umowę dotyczącą realizacji oraz najmu budynku biurowego w Warszawie, który będzie nową siedzibą nadawcy i operatora telewizyjnego.

Nowoczesny biurowiec, dedykowany w całości CANAL + Cyfrowy Sp. z o.o., wchodzi w skład tworzonego przez LHI Leasing Polska Sp z o.o. portfolio polskich nieruchomości komercyjnych przeznaczonego dla inwestorów LHI Leasing Group.

W realizowanym procesie inwestycyjnym HOCHTIEF Polska pełni funkcję dewelopera i generalnego wykonawcy prac budowlanych. Organizacją procesu deweloperskiego zajmuje się funkcjonujący w strukturach HOCHTIEF Polska Dział Client Solutions, natomiast prace budowlane rozpocznie w styczniu br. HOCHTIEF Polska Oddział Budokor. W trakcie procesu budowlanego LHI Leasing Polska Sp. z o.o. będzie reprezentowana przez spółkę LHI Real Estate Management GmbH. Stroną reprezentującą spółkę CANAL+ Cyfrowy w rozmowach z HOCHTIEF Polska i LHI Leasing był Colliers International.

Pięciopiętrowy biurowiec o powierzchni całkowitej 14 100 m2 (pow. najmu około 7600m2, plus podziemny parking na 148 miejsc) powstanie na warszawskich Stegnach, przy ul. Pory 4. W obiekcie zaprojektowanym przez biuro projektów Kazimierski i Ryba oprócz powierzchni biurowych znajdzie się również studio telewizyjne wraz z zapleczem technicznym, centrum nadawcze, a także punkt obsługi abonentów.

Biurowiec będzie obiektem wolnostojącym, użytkowanym wyłącznie przez spółkę CANAL+ Cyfrowy. Będzie miał nowoczesną i prostą bryłę, o lekkiej konstrukcji, z dominacją szkła, stali i betonu jako elementów wykończeniowych elewacji.

Aranżacja wnętrza budynku została dostosowana do potrzeb CANAL+ Cyfrowy. Zgodnie z założeniem, obiekt skupi w jednej lokalizacji wszystkie działy firmy, z wyłączeniem call center oraz serwisu dekoderów. W przypadku zaistnienia potrzeby rozbudowy projekt przewiduje możliwość podwyższenia budynku o dwa dodatkowe piętra.

- Realizację projektu budowy nowej siedziby dla CANAL+ Cyfrowy traktujemy jako ważny etap rozwoju działalności naszej firmy. HOCHTIEF Polska znany dotychczas jako generalny wykonawca obiektów budowlanych przejmuje wytyczne koncernu HOCHTIEF i wkracza w obszar działalności deweloperskiej. Cieszymy się, że jako firma możemy wspólnie z LHI Leasing realizować cały proces inwestycyjny, tzn. począwszy od zakupu działki budowlanej, poprzez negocjacje i podpisanie zarówno umowy najmu jak i sprzedaży, realizację budowy, a skończywszy na przekazaniu obiektu finalnemu użytkownikowi. Współpraca z CANAL+ Cyfrowy, LHI Leasing Polska i Colliers International, firmami posiadającymi bardzo dobrą pozycję na rynku i bogate doświadczenie, pozwala oczekiwać partnerskiej, sprawnej realizacji projektu - mówi Andrzej Redo, Dyrektor Działu Client Solutions w HOCHTIEF Polska.

Realizacja projektu potrwa około 13 miesięcy. Przekazanie obiektu do użytku CANAL+ Cyfrowy przewidywane jest na pierwszy kwartał 2008 roku.

- Od 12 lat główne biuro firmy mieści się w tym samym miejscu, przy ul. Kawalerii 5. Przez ten czas tak znacznie rozwinęliśmy działalność, że znalezienie dodatkowej przestrzeni dla prowadzonego przez nas biznesu stało się koniecznością. Chcemy, aby nowa siedziba była piękną wizytówką firmy i miejscem przyjaznym dla pracowników, a także abonentów, których zaprosimy do centrum obsługi zlokalizowanego na parterze budynku - powiedział Jacques Aymar de Roquefeuil, Dyrektor Zarządzający spółki CANAL+ Cyfrowy.

- Nowoczesna, ciekawa architektura biurowca, świetna lokalizacja, prestiżowy najemca, wszystkie te elementy mają zasadniczy wpływ na to, że nowa siedziba CANAL + Cyfrowy w Polsce stanowi ważny składnik naszego portfolio polskich nieruchomości komercyjnych, przeznaczonego dla inwestorów LHI Leasing Group. Jesteśmy przekonani, że partnerskie relacje z HOCHTIEF Polska, umożliwią sprawną i terminową realizację projektu - powiedział Robert Mandżunowski, CEO LHI Leasing Polska Sp. z o.o.

- Pierwszy raz pośredniczyliśmy w takiej transakcji od momentu powstania pomysłu, komentuje Paweł Skałba, Dyrektor w dziale powierzchni biurowych Colliers.

Budynek jest zaprojektowany pod konkretne potrzeby telewizji, będzie spełniał wszystkie wymagania CANAL+, dodaje Skałba.