Von der Heyden Group otwiera dziś, o godz. 20:00, uroczyście wielofunkcyjny obiekt Andersia Tower w centrum Poznania. Von der Heyden Group jest inwestorem (razem z miastem Poznań) i deweloperem projektu. Prace budowlane wykonał HOCHTIEF Polska Oddział Budokor we współpracy z HOCHTIEF Polska Oddział Poz-Building.

Dwudziestokondygnacyjny obiekt Andersia Tower o wysokości ponad 102,10 m powstał w centrum Poznania, na placu Andersa, niedaleko Starego Rynku i MTP.
Jest to przykład inteligentnego budynku łączącego funkcję biurową, hotelową oraz handlowo-usługową.
Niższe kondygnacje zajmuje czterogwiazdkowy hotel z 171 pokojami, centrum konferencyjnym, czterema salami bankietowymi na ok. 800 osób i powierzchnią handlową.
Goście hotelu będą mogli skorzystać z centrum fitness, sauny, łaźni parowych i basenu.
Na wyższych dziesięciu kondygnacjach zlokalizowano powierzchnie biurowe klasy A.
Dwie kondygnacje podziemne zajmuje parking z ok. 200 miejscami postojowymi.
Powierzchnia użytkowa budynku wynosi 35 000 m2 a kubatura 184 846 m3.

Obiekt zaprojektowany przez Pracownię Architektoniczną Ewy i Stanisława Sipińskich Sp. z o.o. wyróżniają nowoczesne technologie wykonania i aranżacji wnętrz.
Prostotę i elegancję części hotelowej zapewnia stonowana, a jednocześnie wyraźna kolorystyka oraz zastosowanie jako elementów wykończeniowych okładzin kamiennych oraz drewnianych okładzin ścian. Powierzchnię hotelową charakteryzuje również duża funkcjonalność sal bankietowych: Zamontowane w nich ruchome przegrody dają wiele możliwość aranżacji przestrzeni. Dodatkowym atutem sal bankietowych jest niepowtarzalny dekoracyjny sufit.
Charakterystycznymi elementami pokoi hotelowych są nowoczesna architektura i lekkość. Zapewniają ją m.in. szklane parawany z wbudowanym obrotowym telewizorem oraz transparentne ściany łazienki.