W piątek 3 października 2008 roku generalny wykonawca stadionu piłkarskiego w Lubinie - konsorcjum firm PeBeKa S.A., HOCHTIEF Polska oraz HOCHTIEF Construction Sport Facilities - zawiesił wiechę na obiekcie.
Inwestorem stadionu jest Zagłębie Lubin S.A. z Grupy Kapitałowej KGHM Polska Miedź S.A.

Nowy stadion piłkarski przy ul. Marii Skłodowskiej-Curie w Lubinie osiągnął swoją docelową wysokość. Symboliczna wiecha zawisła na dźwigarach stalowych konstrukcji zadaszenia trybun na wysokości 20 metrów, w około rok po rozpoczęciu prac projektowych i 7 miesięcy od rozpoczęcia realizacji.

Dla zachowania ciągłości rozgrywek piłkarskich budowa jest prowadzona w dwóch etapach. Pierwszy, z pozwoleniem na użytkowanie zostanie zakończony w lutym 2009 roku. Przed rozpoczęciem wiosennej rundy 2009 stadion będzie spełniał wszystkie wymogi UEFA i PZPN oraz prawne, związane z organizowaniem imprez masowych. W kolejnych miesiącach zakończą się prace po zachodniej stronie stadionu, wraz z postawieniem nowego budynku klubowego, w którym znajdą się m.in. szatnie i pomieszczenia dla drużyn, strefa dla VIP-ów, biura, część gastronomiczna, jak również centra prasowe i telewizyjne. Drugi etap prac zakończy się w grudniu 2009 roku.
Aktualnie w Lubinie trwają prace przy konstrukcji i pokryciu dachu trybun, budowa toalet i punktów pierwszej pomocy pod trybunami oraz szereg prac wykończeniowych na trybunach stadionu. Najważniejsze z perspektywy piłkarskich rozgrywek jest jednak kompleksowe wykonanie murawy. Na płycie boiska testowane są instalacje nawadniające i podgrzewające. Trwa kopanie koryta odwadniającego, po to, by w ciągu najbliższych dni ułożyć 8 tys. m kw. murawy. Specjalna trawa rośnie w Bawarii i gdy tylko prace na płycie boiska dobiegną końca, tiry z lodówkami przewiozą ją do Lubina.
Równocześnie z pracami pierwszego etapu realizowane są niektóre prace z drugiego etapu - trybuna główna oraz budynek główny.

Docelowo lubiński stadion pomieści 16 000 widzów. Wszystkie trybuny stadionu będą zadaszone. W obiekcie znajdzie się również strefa VIP, nowoczesne centrum prasowe oraz w pełni wyposażone zaplecze sanitarne i techniczne.
Dzięki technologiom zastosowanym podczas budowy i rozwiązaniom logistycznym stadion będzie spełniał wszystkie wymagania PZPN i UEFA dla stadionów klasy 3.

Projekt stadionu powstał w biurze projektów Mierzwa-Architekten z Lipska przy współpracy z HOCHTIEF Sport Facilities, jednostki wyspecjalizowanej
i doświadczonej w planowaniu i realizacji obiektów sportowych.