Warszawski Oddział HOCHTIEF Polska podpisał umowę na budowę obiektu mieszkalnego na osiedlu Sakura w Warszawie. Projekt realizowany jest na zlecenie Ronson Development. Zgodnie z zapisami umownymi wartość kontraktu stanowi informację poufną.

Nowy obiekt jest pierwszym budynkiem nowoczesnego osiedla Sakura przy ul. Kłobuckiej 23 na warszawskim Mokotowie. Na jedenastu kondygnacjach nadziemnych znajdzie się 99 mieszkań o metrażach od 51 mkw. do 85 mkw. Parter i pierwsze  piętro przeznaczone zostały na lokale handlowe i biurowe. W podziemiu budynku zlokalizowano parking . Powierzchnia całkowita  budynku wyniesie ok. 15 700 mkw. Prace budowlane rozpoczęły się we wrześniu 2010 roku i zakończą w kwietniu 2012 roku. Dla nadania lekkości architekturze budynku zaprojektowano na jego fasadzie liczne przeszklenia i elementy z piaskowca. Na płycie podziemnego  garażu  przewidziano ogród w stylu  japońskim o powierzchni 2 300 mkw., co zdecydowało o nadaniu osiedlu nazwy Sakura (kwitnąca wiśnia).

Budynek na osiedlu Sakura jest już ósmym projektem realizowanym przez HOCHTIEF Polska od początku współpracy  z grupą  Ronson Development. Na początku września  2010 roku firma otrzymała ponadto zlecenie na kontynuację budowy  kompleksu mieszkaniowego Gemini II na warszawskim Ursynowie. W dwóch, kolejnych  budynkach, zlokalizowanych przy Alei KEN, o powierzchni  całkowitej ok. 30 000 mkw. powstanie 167 mieszkań, lokale biurowe oraz usługowe. Prace zostaną zrealizowane w ciągu 22 miesięcy.