Konkurs zorganizowano w ramach „Koalicji na rzecz odpowiedzialnego biznesu”

21 listopada w warszawskim Centrum Artystycznym Fabryka Trzciny odbyła się uroczysta Gala, podczas której nagrodzono zwycięzców Konkursu Liderzy Odpowiedzialnego Biznesu 2011. W rywalizacji o tytuł uczestniczyło 29 firm, które w swojej działalności kierują się najwyższymi standardami odpowiedzialnego biznesu. Organizatorem przedsięwzięcia byli Pracodawcy Rzeczypospolitej Polskiej, a nagrody w imieniu organizacji wręczyła Wiceprezydent Pracodawców RP, Grażyna Piotrowska-Oliwa.
Jednym z głównych założeń konkursu, było podzielenie poszczególnych kategorii na zasadzie branżowości. Dzięki temu wyłonieni zostali liderzy z następujących branż: paliwowo-energetycznej, finansowej, FMCG oraz budowlanej. Ostatnia kategoria miała charakter ogólny, a uczestniczyć w niej mogły firmy spoza wyżej wymienionych branż. Organizatorzy konkursu zdecydowali się również przyznać wyróżnienie w branży teleinformatycznej.
Rada Ekspertów oraz Kapituła Konkursu oceniały m.in. wspieranie rozwoju gospodarczego i społecznego, zapewnienie godnych warunków pracy oraz odpowiedzialność firmy za środowisko naturalne. Laureatami Konkursu Liderzy Odpowiedzialnego Biznesu 2011 zostali:

Branża paliwowo-energetyczna: PKN ORLEN S.A.
Branża finansowa: Citi Handlowy
Branża FMCG: Coca-Cola HBC Polska Sp. z o.o.
Branża budowlana: CEMEX Polska Sp. z o.o.
Kategoria ogólna: Rudpol-OPA Sp. z o.o.
Wyróżnienie: Polkomtel S.A.

Tegoroczna edycja Konkursu Liderzy Odpowiedzialnego Biznesu była pierwszą w historii. Kolejna planowana jest na jesień przyszłego roku. Konkurs został zrealizowany w ramach projektu „Koalicja na rzecz odpowiedzialnego biznesu”, będącego inicjatywą Pracodawców Rzeczypospolitej Polskiej oraz sześciu partnerskich firm: Telekomunikacji Polskiej SA, Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa, PZU, Danone, HOCHTIEF Polska oraz GlaxoSmithKline. Partnerem merytorycznym przedsięwzięcia jest firma PwC.