Terminal modernizowany przez spółki HOCHTIEF gotowy do końca 2014 roku

Konsorcjum HOCHTIEF Polska i HOCHTIEF Solutions zakończyło realizację etapu prac - stanu surowego zamkniętego przebudowy i modernizacji terminala pasażerskiego T1 Lotniska Chopina w Warszawie. Inwestycja jest realizowana na zlecenie Przedsiębiorstwa Państwowego „Porty Lotnicze”. Prace potrwają do końca 2014 roku. Zakres prac obejmuje przebudowę i modernizację terminala T1 oraz jego zintegrowanie z terminalem T2.  Prace te poprzedziła kompleksowa rozbiórka terminala T1. Konsorcjum, wybuduje również 60 metrowy tunel łączący terminal ze stacją kolejową SKM oraz dostarczy system obsługi bagażu (BHS). Przebudowany terminal utworzy zintegrowaną całość w zakresie architektonicznym, technicznym i funkcjonalnym.

- Od rozpoczęcia prac we wrześniu ubiegłego roku zakończyliśmy prace rozbiórkowe, roboty żelbetowe związane z modernizacją istniejącej konstrukcji, całkowicie nową konstrukcję stalową budynku, wraz z obudowaniem całości kubatury dachem i fasadą, co przed zimą miało znaczenie strategiczne. W dużym stopniu zaawansowane są również prace instalacyjne związane z poszczególnymi systemami lotniskowymi. Obecnie  realizujemy wewnątrz obiektu prace wykończeniowe i kontynujemy roboty branżowe przygotowując terminal do integracji- podsumował stan zaawansowania realizacji projektu Adam Janus, kierownik kontraktu w HOCHTIEF Polska Oddział w Warszawie.