Tradycyjna wiecha zawisła 27 sierpnia 2015 roku na budowie I etapu osiedla Moko przy ul. Magazynowej 1 na warszawskim Mokotowie. Inwestorem obiektu jest spółka Ronson Development, a generalnym wykonawcą HOCHTIEF Polska Oddział w Warszawie.

Realizacja I etapu projektu rozpoczęła się we wrześniu 2014 roku, a jej zakończenie zaplanowano na maj 2016 roku. W tym czasie powstaną dwa ośmiokondygnacyjne budynki mieszkalne o podwyższonym standardzie, których powierzchnia całkowita wyniesie ok. 26 800 mkw. Znajdzie się w nich w sumie 166 mieszkań, od kawalerek do czteropokojowych, o powierzchni od 32 do 119 mkw. Na parterze zlokalizowanych będzie 15 lokali usługowych. Oba budynki usytuowano na wspólnej części podziemnej, w której przewidziano dwukondygnacyjny garaż z 230 miejscami parkingowymi, a także komórki lokatorskie i pomieszczenia techniczne. W centralnej części osiedla powstanie wspólna przestrzeń ogrodu, na którą będą wychodzić wewnętrzne patia budynków.

- Wykonaliśmy konstrukcję żelbetową budynku A i B. Obecnie trwają prace przy realizacji robót murowych wewnętrznych, prace instalacyjne wszystkich branż, montaż drewnianej stolarki okiennej, prace izolacyjne na dachach i tarasach, elewacja z cegły, tynki wewnętrzne. Do wykonania pozostały elewacje, wszystkie prace wykończeniowe wewnętrzne obiektów oraz teren zewnętrzny z małą architekturą i zielenią – powiedział Mirosław Pogorzelski, kierownik budowy w HOCHTIEF Polska Oddział w Warszawie.

Od lutego 2015 roku trwają też prace przy realizacji II etapu Moko, w ramach którego powstaną dwa budynki mieszkalne o powierzchni całkowitej ok. 28 800 mkw. Znajdzie się w nich 160 mieszkań. Koniec prac zaplanowano na październik 2016 roku. Inwestycja położona jest w pobliżu dynamicznie rozwijającej się biurowej części Mokotowa. Jej atutami są sąsiedztwo centrum handlowego Galeria Mokotów oraz dogodny dojazd komunikacją miejską (autobusy, tramwaje, metro, SKM).