Planuje się, że inwestycja będzie gotowa za około 30 miesięcy.

HOCHTIEF Polska podpisał kontrakt na realizację II etapu budynku naukowo-dydaktycznego Uniwersytetu Warszawskiego przy ul. Dobrej 55 w Warszawie. Jest to jedna z inwestycji realizowanych teraz przez Uniwersytet w ramach wieloletniego programu rozwoju uczelni. Z nowego budynku korzystać będą jednostki dydaktyczne Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej.  Wartość kontraktu wynosi blisko 165 mln zł brutto. Prace budowlane rozpoczną się niebawem i potrwają ok. 30 miesięcy.

W ramach zlecenia powstanie budynek naukowo-dydaktyczny z czterema kondygnacjami naziemnymi i dwiema podziemnymi. Powierzchnia całkowita obiektu wyniesie niespełna 28,7 tys. m kw., a użytkowa – ponad 24,7 tys. m kw. Znajdą się w nim m.in. powierzchnie dydaktyczne, biblioteczne, socjalne i gastronomiczne, a na dachu – ogród oraz miejsca spacerowe i wypoczynkowe. Nowy obiekt zostanie połączony z budynkiem etapu I (od strony Biblioteki Uniwersyteckiej) i wyposażony będzie w instalacje fotowoltaiczne. Kontrakt przewiduje również opracowanie w technologii BIM trójwymiarowego modelu budynku z uwzględnieniem zmian i poprawek dokonanych w trakcie budowy –  tzw. powykonawczego modelu BIM. Będzie on wspomagał zarządzanie obiektem w trakcie eksploatacji.

HOCHTIEF Polska zrealizował w przeszłości m.in. budynek Wydziału Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie (2010-2014) oraz budynek dydaktyczno-warsztatowy Akademii Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu (2010-2012), a obecnie prowadzi modernizację budynku dydaktycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.