Zespół budowy warszawskiego Oddziału HOCHTIEF Polska zorganizował przy wsparciu firmy Hines Polska wizytę grupy wychowanków Domu Dziecka nr 15 im. ks. G.P. Baudouina w Warszawie w gotowym budynku biurowym Proximo na warszawskiej Woli, w bezpośrednim sąsiedztwie stacji metra „Rondo Daszyńskiego”. Budynek stanowi I etap inwestycji, której deweloperem jest firma Hines Polska. Właśnie z jednego z wyższych poziomów tego budynku grupa dzieci obejrzała 24 września b.r. realizowaną po sąsiedzku budowę II etapu budynku obiektu Proximo. Przewodnikami po budowie oglądanej z okien gotowego biurowca byli przedstawiciele zespołu budowy realizującego II etap inwestycji. Swoje wrażenia dzieci przelały później na papier, tworząc jedyne w sowim rodzaju architektoniczne wyobrażenia przyszłej budowli.

Informacja o inwestycji Proximo (I i II etap), której deweloperem jest firma Hines Polska:

I etap kompleksu Proximo stanowi 13-kondygnacyjny biurowiec klasy A. W obiekcie poza powierzchniami biurowymi znalazły się również strefa z lokalami handlowymi i usługowymi. Kontynuacją tej inwestycji jest realizacja II etapu, w ramach którego powstaje budynek ułożony kaskadowo z siedmioma do jedenastu kondygnacji naziemnych o łącznej powierzchni wynajmowalnej ok. 20,6 tys. m kw. W części podziemnej obiektu zaplanowano szatnie i prysznice dla rowerzystów, a na parterze lokale usługowe. Budynek będzie w pełni dostępny dla osób niepełnosprawnych. Miejsca parkingowe przewidziano na dwukondygnacyjnym parkingu podziemnym oraz w garażu na parterze i na parkingu naziemnym (łącznie ponad 200 miejsc parkingowych). Zakres prac budowlanych obejmuje również wykonanie dróg wewnętrznych i infrastruktury technicznej z elementami zagospodarowania terenu. Drugi budynek Proximo, podobnie jak obiekt powstały w pierwszym etapie, wyróżniają duże powierzchnie pięter, niski współczynnik powierzchni wspólnych, doskonałe doświetlenie powierzchni oraz optymalna głębokość traktu.  Inwestycja zostanie zrealizowana zgodnie z wymogami certyfikatu ekologicznego BREEAM na poziomie „VERY GOOD”. Autorem projektu architektonicznego Proximo II jest pracownia Rolfe Judd. Autorem projektu lobby recepcyjnego jest Pininfarina. Prace budowlane przy realizacji II etapu inwestycji Proximo potrwają do końca 2017 roku.