Zakończenie prac zaplanowano na IV kwartał 2019 r.

HOCHTIEF Polska pozyskał kontrakt na przebudowę Terminala A Lotniska Chopina w Warszawie. Zakończenie prac zaplanowano na IV kwartał 2019 r.

W ramach zlecenia zrealizowane zostaną dwa zadania. Pierwsze z nich polegać będzie na budowie czterech poczekalni autobusowych w strefie dla pasażerów spoza Schengen w pirsie północnym wraz z adaptacją pomieszczeń w pirsie południowym oraz w Terminalu A.

W przypadku zadania drugiego zakres prac budowlano-montażowych przewiduje rozbudowę Terminala A o częściowo dwukondygnacyjny obiekt kubaturowy, przeznaczony na powiększoną strefę kontroli bezpieczeństwa na kierunkach Non Schengen-Schengen, strefę wejściową dla gości VIP oraz maszynownię wentylacyjno-klimatyzacyjną. Oprócz tego powstaną dodatkowe stanowiska kontroli dokumentów oraz bezpieczeństwa osób i bagażu podręcznego.

HOCHTIEF Polska przebudował Terminal A Lotniska Chopina w Warszawie w latach 2012-2015. Obecnie firma prowadzi tam prace związane z modernizacją sortowni bagażu.