Konsorcjum budowlane firm Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa SA, HOCHTIEF Polska Sp. z o.o. oraz HOCHTIEF Construction AG Sport Facilities podpisało z Zagłębiem Lubin SSA z Grupy Kapitałowej KGHM Polska Miedź SA kontrakt na generalne wykonawstwo w systemie „zaprojektuj i zbuduj” nowego stadionu piłkarskiego na potrzeby Klubu i społeczności lokalnej. Realizacja obiektu sportowego, spełniającego najwyższe wymagania UEFA, zostanie ukończona w grudniu 2009 roku.

Prace projektowe stadionu dla ponad 16 000 widzów rozpoczną się we wrześniu 2007 roku. Wszystkie trybuny stadionu będą zadaszone. W ramach realizacji kontraktu powstanie również nowe zaplecze techniczne, sanitarne, szatnie oraz strefa VIP.
Dla zachowania ciągłości gry w czasie większości sezonów rozgrywek piłkarskich budowa stadionu będzie realizowana etapami. Wraz z postępem prac bryła nowego stadionu zostanie wkomponowana w zachowane częściowo wały starych trybun.
Po zrealizowaniu ostatniego etapu budowy w grudniu 2009 roku poszczególne elementy stadionu utworzą spójny, funkcjonalny zespół urbanistyczny.

- Budowa stadionu lubińskiego jest dla naszej firmy kolejnym etapem rozwoju w kierunku przedsiębiorstwa o profilu górniczo-budowlanym. Pragniemy wykorzystać w tym celu szanse, jakie niesie branża obiektów sportowych. Cieszy nas również fakt nawiązania współpracy z tak renomowanym Partnerem, jakim jest firma HOCHTIEF. Połączenie w ramach konsorcjum potencjału obu firm, roli i pozycji PeBeKa na tutejszym rynku z doświadczeniem firmy HOCHTIEF w realizacji obiektów sportowych zdecydowało o walorach naszej oferty, Jesteśmy przekonani, że projekt ten stanowił będzie, oprócz realizacji warszawskiego metra, doskonałe uzupełnienie wizerunku PeBeKa, tym razem w oczach tak bliskiej nam społeczności lokalnej – tak komentuje dzisiejsze podpisanie umowy Prezes PeBeKa Bolesław Gerber.

Budowa stadionu Zagłębia Lubin jest pierwszym projektem tego typu w Polsce, w którego realizację angażują się firmy z grupy HOCHTIEF. Cieszymy się, że możemy wykorzystać na polskim rynku know-how koncernu HOCHTIEF. Doświadczenia zebrane przez koncern podczas ostatnich 40 lat przy realizacji ponad 500 obiektów sportowych na całym świecie mogą wnieść duży wkład w przygotowania Polski do organizacji Euro 2012 – powiedział Leszek Ceran, Dyrektor HOCHTIEF Polska Oddział Infrastruktura.

Projekt stadionu w Lubinie opracowało biuro projektów Mierzwa-Architekten z Lipska przy współpracy z HOCHTIEF Sport Facilities, wyspecjalizowanej i doświadczonej jednostce w planowaniu i realizacji obiektów sportowych. Nowoczesne trybuny stadionu zostaną wykonane w konstrukcji żelbetowej prefabrykowanej i przykryte stalowym dachem. Funkcjonalny obiekt będzie spełniał najwyższe standardy bezpieczeństwa i wymagania UEFA Klasy 3.