HOCHTIEF Polska Oddział Poz-Building podpisał z AVK Polska Sp. z o.o. kontrakt na rozbudowę fabryki zaworów w Pniewach. Nowy obiekt produkcyjno-magazynowy będzie częścią kompleksu produkcyjnego firmy, zlokalizowanego pod Poznaniem.

Nowa hala spółki AVK Polska powstanie na działce przy ulicy Jakubowskiej 1 w Pniewach, 50 kilometrów od centrum Poznania. Pierwsze prace projektowe rozpoczęły się na początku września b.r.
Ukończenie budowy planowane jest na czerwiec 2008 roku. W ramach umowy HOCHTIEF Polska Oddział Poz-Building opracuje projekt budowlany oraz wykona w systemie generalnego wykonawstwa 3-nawową halę produkcyjno-magazynową z częścią socjalno-biurową i instalacjami. Autorem projektu nowoczesnego obiektu przemysłowego jest firma Litoborski + Marciniak Biuro Architektoniczne Sp. z o.o. z Poznania.

Nowoczesny obiekt produkcyjno-magazynowy o powierzchni całkowitej 6 375 m2, powierzchni użytkowej 6 290 m2 i kubaturze 36 288 m3 zostanie wybudowany w konstrukcji żelbetowej prefabrykowanej. Po zakończeniu prac budowlanych hala stanie się częścią kompleksu produkcyjnego firmy AVK Polska Sp. z o.o. w Pniewach.