Konsorcjum, którego liderem jest HOCHTIEF Polska, wygrało kontrakt na przebudowę Stadionu Śląskiego w Wojewódzkim Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie. Wartość kontraktu wynosi 338 mln zł brutto (277 mln zł netto), z czego 175,6 mln zł brutto (144 mln zł netto), przypada na HOCHTIEF Polska.

Główny zakres robót obejmuje zadaszenie trybun. W ramach modernizacji stadionu zostanie również zbudowana nowa górna trybuna zachodnia, a na trybunie wschodniej powstaną osobne dojścia do strefy VIP-ów, gastronomii i parkingów. Dla zapewnienia optymalnego dostępu światła dziennego do murawy boiska przy jednoczesnym osiągnięciu odpowiedniego zacienienia widowni zaprojektowano lekką konstrukcję dachu, która zostanie pokryta jasnym, przejrzystym tworzywem z poliwęglanu.
W efekcie planowanych prac stadion jeszcze lepiej wkomponuje się w krajobraz Parku Kultury i Wypoczynku oraz dostosowany do standardów UEFA i FIFA. Prace rozpoczną się późną jesienią b.r., a zakończą w trzecim kwartale 2011 roku. Dzięki modernizacji liczba miejsc dla kibiców wzrośnie o 8 tys.

W ciągu ostatnich 40 lat HOCHTIEF wziął udział w projektowaniu i budowie ponad 500 obiektów sportowych na całym świecie. Firma wybudowała stadion m.in. w Mönchengladbach, Niemcy (2001-2004), w Dniepropietrowsku, Ukraina (2005-2007), w Magdeburgu, Niemcy (2005-2006), rozbudowała stadion Dortmund Westfalen, Niemcy (2002-2003), wybudowała stadion Invesco Field at Mile High w Denver, USA, stadion Yankee w Nowym Jorku, USA (2006-2009) oraz Madison Square Garden w Nowym Jorku, USA (1963-1968).